dimecres, 23 de gener del 2008

REGIÓ DE ROTORUA I REGIÓ DE TAUPO















Dijous, 17 de gener de 2008. Avui estem a Rotorua, ciutat termal per excel·lència i amb una olor molt peculiar (sulfurosa). Hem anat a visitar el recinte de Te Puia, el qual ens ha ofert poder admirar el geyser de Te Pohutu -arriba fins els 40 metres i expulsa vapor cada hora- i conèixer amb més profunditat la cultura maori, tant a nivell cultural com històric. Els maoris tenen gran relació amb les cultures polinèsies (des de Hawai, fins Rapa Nui arribant a NZ) totes les tribus es reunien cada deu anys a la illa de Rangiatea (es troba a prop de Tahití). Tenien grans nocions de navegació, ja que es coneix que l’origen de totes les tribus polinèsies sorgeix d’Indonèsia i aquestes poc a poc van anar poblant tot el Pacífic, fins i tot s’ha provat que algunes van arribar al sud de Xile. Per identificar el seu status utilitzaven els tatuatges. Aquesta és una part íntimament lligada a la seva cultura, les dones i els homes es tatuaven a més del cos, la cara. A nivell lingüístic, el maori té molta semblança a l’idioma rapa nui (d’illa de Pàsqua).
Cap a la tarda hem marxat direcció Taupo. Pel camí hem parat a visitar les Haku Falls, és un salt d’aigua de poca alçada, amb molt cabdal i amb la peculiaritat que cau en una petita llacuna de color blau turquesa.
Ens ha sorprès el fet que tot i ser tan turística NZ, normalment no tenen informació en castellà! No demanem traductors, ni informació en català com vam trobar a Ushuaia, però sí algun tríptic o llibret informatiu amb explicacions del lloc en espanyol, doncs res de res. En canvi, si algú sap japonès o xinès no tindrà cap problema en trobar tot tipus d’informació.
També és molt curiós que tot i ser la temporada més alta de l’any, a les 18 hores en punt tanquen totes les portes! No s’espera ni un segon més! Les benzineres (exceptuant les de la Ruta-1, la més important del país), les botigues en general, els centres de visitants i d’informació, etc.